De Universitaire Biobank Limburg (UBiLim) is een biobank gelegen in het Jessa Ziekenhuis. Een biobank  is een instelling dat menselijk lichaamsmateriaal registreert,  en indien nodig ontvangt, maar ook verwerkt, bewaart en ter beschikking stelt voor wetenschappelijk onderzoek. 

Wetenschappelijk onderzoek op menselijk lichaamsmateriaal kan een impact hebben op de gezondheidszorg. Het kan onder andere meer inzicht geven in de oorzaken van een ziekte, het verloop van de ziekte en het effect van een behandeling.
 
Volgens de Belgische wetgeving* mag enkel een FAGG aangemelde biobank het menselijk lichaamsmateriaal vrijgeven voor wetenschappelijk onderzoek. UBiLim is een bij het FAGG aangemelde biobank, met als aanmeldingsnummer: BB190057.

*Wet inzake het verkrijgen en het gebruik van menselijk lichaamsmateriaal met het oog op de geneeskundige toepassing op de mens of het wetenschappelijk onderzoek (19/12/2008); Koninklijk Besluit omtrent biobanken (9/01/2018) 

Responsive Image

Om wetenschappelijk onderzoek uit te kunnen voeren, kunnen biobanken volgend lichaamsmateriaal bijhouden: bloed (of bestanddelen hiervan (bv. plasma, witte bloedcellen,...), tumor weefsel, spierweefsel, urine, stoelgang,... 

 

Dit lichaamsmateriaal kan op verschillende manieren verkregen worden door de biobank. Als je als patiënt deelneemt aan een klinische studie, zal je toestemming voor de wegname en gebruik van je lichaamsmateriaal gevraagd worden doormiddel van een toestemmingsformulier. Enkel als je op voorhand hiermee toestemt, mag dit lichaamsmateriaal verzameld worden,overgedragen worden aan een biobank en gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.and hiermee toestemt, mag dit lichaamsmateriaal verzameld worden,overgedragen worden aan een biobank en gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.
Indien je meer info zoekt over wat klinische studies zijn en hoe dit verloopt binnen het Jessa Ziekenhuis, kan je dat hier terugvinden. Meer informatie over het verlopen van klinische studies binnen het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), waar onze biobank ook gevestigd is, vindt je hier terug.

 

Voor sommige studies kan er ook gebruik gemaakt worden van restmateriaal (residuair lichaamsmateriaal). Dit restmateriaal is het deel van het lichaamsmateriaal dat nog overblijft nadat het afgenomen en gebruikt werd om een diagnose te kunnen stellen of voor een behandeling. Dit restmateriaal wordt normaal vernietigd, maar is echter van grote waarde voor wetenschappelijk onderzoek en kan opgenomen worden in een biobank en voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden. Dit wetenschappelijk onderzoek kan echter pas plaatsvinden nadat de onderzoeker goedkeuring voor dit onderzoek heeft ontvangen van een ethisch comité. Eén van de taken van een ethisch comité is het beschermen van deelnemers aan studies. 

Als je niet wilt dat je restmateriaal gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek, kan je dit weigeren door volgend formulier in te vullen.  Dit formulier kan je ook altijd verkrijgen bij het onthaal van het Klinisch Laboratorium van het Jessa Ziekenhuis.