Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

BIOMSCI project

Laatste wijziging: 14 januari 2022

Identificatie en karakterisatie van nieuwe antilichaam biomarkers na ruggenmergschade

 

Hoofdonderzoeker: prof. dr. Veerle Somers, Verantwoordelijk onderzoeker: Ilse Palmers

 

Schade aan het ruggenmerg als gevolg van trauma of pathologie kan resulteren in tijdelijke, maar ook permanente sensorische, motorische en/of autonome dysfuncties. Hierdoor heeft ruggenmergschade een grote impact op het dagelijkse leven van de patiënt. De prognose na ruggenmergschade wordt gesteld op basis van vroeg klinisch onderzoek, de leeftijd van de patiënt en aanvullende fysiologische testen, maar het voorspellend karakter van deze factoren is gelimiteerd en momenteel zijn geen betrouwbare prognostische biomarkers beschikbaar.

 

In deze studie gaat men op zoek naar betrouwe, kandidaat biomarkers die meer informatie kunnen verschaffen omtrent de prognose en theranose van patiënten met ruggenmergschade. Hiervoor zullen plasmastalen verzameld worden van zowel traumatische als pathologische ruggenmergschade patiënten. Bovendien beoogen we om traumatische ruggenmergschade patiënten op te volgen gedurende 5 maanden. Later zullen de onderzoeksresultaten gecorreleerd worden aan klinische gegevens van de patiënten.

 

Publicaties:

  • Palmers I, Ydens E, Put E, Depreitere B, Bongers-Janssen H, Pickkers P, Hendrix S, Somers V. Antibody profiling identifies novel antigenic targets in spinal cord injury patients. J Neuroinflammation. 2016;13(1):243.