Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

LBP-HIT studie

Laatste wijziging: 14 januari 2022

Structurele en functionele effecten van een Hoge Intensiteit Training programma bij patiënten met aspecifieke chronische lage rugpijn

 

Hoofdonderzoeker: prof. dr. Frank Vandenabeele, Verantwoordelijk onderzoeker: dr. Anouk Agten

 

Lage rugpijn heeft in de Westerse wereld een prevalentie van 84% en 11-12% van de arbeidspopulatie is hierdoor werkongeschikt. Een episode van lage rugpijn is chronisch wanneer deze langer dan 12 weken aanhoudt. Aspecifieke chronische lage rugpijn (ASCLRP) is lage rugpijn zonder een gekende oorzaak of pathologie. ASCLRP heeft een belangrijke socio-economische impact op de samenleving. De huidige behandeling van lage rugpijn wordt multidisciplinair uitgevoerd met o.a. educatie en oefentherapie. Oefentherapie bevat zowel stabiliserende training (gebaseerd op onderzoeken die een relatie tussen afwijkende rompstabiliteit, stabiliserende spieren en een chronische evolutie van lage rugpijn aantonen) als het herstellen van de fysieke conditie (gebaseerd op studies die lage niveaus van fysieke activiteit associëren met een slechte uitkomst van de lage rugpijn episode). Hoewel deze oefentherapie veel gebruikt wordt, zijn de uitkomsten slechts matig. In andere patiëntenpopulaties is het positieve effect van hoge intensiteitstraining (HIT) ten opzichte van reguliere oefentherapie al gebleken. De optimale intensiteit voor trainingsprogramma’s in lage rugpijn revalidatie is echter nog niet gekend. Het doel van deze studie is het onderzoeken van de effecten van HIT voor de behandeling van ASCLRP.

 

Deze studie is een ‘randomized controlled clinical trial’ (RCT) met 4 onderzoeksgroepen (4 interventiegroepen) waarin het effect van Hoge Intensiteit Training (HIT) bij patiënten met aspecifieke chronische lage rugpijn (ASCLRP) onderzocht wordt. Er zal vergeleken worden met een 5de niet-gerandomiseerde patiëntengroep. Daarnaast wordt er ook een gezonde controle groep toegevoegd. Dit zijn personen die geen chronische en/of acute lage rugpijn hebben. Bij het samenstellen van deze groep zal extra aandacht uitgaan naar matching met de vier onderzoeksgroepen.