Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

LIFOSM project

Laatste wijziging: 14 januari 2022

Immunomodulatoire effecten van LIF en OSM in multiple sclerose

 

Hoofdonderzoeker: prof. dr. Niels Hellings, Verantwoordelijk onderzoeker: dr. Kris Janssens

 

Multiple sclerose (MS) is een chronisch neurodegeneratieve aandoening van het centrale zenuwstelsel (CZS). In de lesies en cerebrospinale vloeistof van MS-patiënten is er een verhoogde productie van twee neuropoietische cytokines, leukemia inhibitory factor (LIF) en oncostatin M (OSM). Voorgaand onderzoek van onze groep alsook de literatuur geven aan dat deze verhoogde productie een mogelijk natuurlijk mechanisme is om het CZS te beschermen tegen schade. In deze studies is vooral de neuroprotectieve werking van LIF en OSM bestudeerd. De effecten van deze cytokines op immuuncellen zijn in veel mindere mate onderzocht en zijn daarom de focus van deze studie. 

 

In het eerste deel van de studie zal het expressieniveau van de LIF– en OSM-receptor op de verschillende immuncellen aanwezig het bloed bepaald worden in MS-patiënten en gezonde personen. In een tweede deel wordt het effect van LIF en OSM op de verschillende immuuncellen nagegaan. Hierbij wordt ondermeer gekeken naar het effect van deze twee cytokines op de antigen presentatie van B cellen en monocyten, T-helper cel differentiatie en degranulatie van cytotoxische T cellen. Voor beide worden PBMCs (perifere bloed mononucleaire cellen) geïsoleerd uit de bloedstalen van gezonde vrijwilligers en MS-patiënten. In een laatste deel zal de concentratie van LIF, OSM, alsook een ander lid van deze cytokine familie, interleukine-6 (IL-6), worden bepaald in het plasma. Er wordt gedacht dat LIF en IL-6 een tegengestelde effect hebben op immuuncellen en dat er een bepaalde balans is tussen deze twee cytokines. De rol van OSM in deze balans is nog niet gekend. Hiervoor willen we plasma van de gezonde controles en MS patiënten getest in het tweede deel van de studie gebruiken.  

Deze studie zal inzicht geven in rol van LIF en OSM in het immuunsysteem en pathogenese van MS. Bovendien zal dit aantonen of deze neuropoietische cytokines een therapeutische waarde hebben voor MS.

 

Publicaties:

  • Janssens K, Van den Haute C, Baekelandt V, Lucas S, van Horssen J, Somers V, Van Wijmeersch B, Stinissen P, Hendriks JJ, Slaets H, Hellings N. Leukemia inhibitory factor tips the immune balance towards regulatory T cells in multiple sclerosis. Brain Behav Immun. 2015;45:180-8.