Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

NMES studie

Laatste wijziging: 14 januari 2022

De efficiëntie van elektro spierstimulatie ter preventie van spierverlies in Intensive Care patiënten

 

Hoofdonderzoeker: prof. dr. Luc van Loon, Verantwoordelijk onderzoeker: dr. Marlou Dirks

 

Gehospitaliseerde Intensive Care Unit (ICU) patiënten verliezen snel spiermassa en kracht in de eerste week na opnamen. Verlies van spiermassa maakt je vatbaarder voor de ontwikkeling van insuline resistentie en  gaat gepaard met een verhoogde mortaliteit en verminderde postoperatieve survival. Neuromusculaire elektrische stimulatie (NMES) wordt voorgesteld als effectieve en haalbare interventie strategie om het verlies van spiermassa tegen te gaan in kritieke zieke patiënten die gekluisterd zijn aan hun bed ten gevolge van intubatie.

 

Het doel van deze studie is om na te gaan wat de impact is van NMES 2 keer per dag op het verlies van spiermassa in verdoofde mannelijke ICU patiënten. Doordat verdoofde ICU patiënten zeer veel spiermassa verliezen en omwille van de voorgestelde voordelen van dagelijkse NMES om spier atrofie tegen te gaan, zal de klinische relevantie van deze studie voor verdoofde ICU patiënten zeer groot zijn.

 

Publicaties:

  • Dirks ML, Hansen D, Van Assche A, Dendale P, Van Loon LJC. Neuromuscular electrical stimulation prevents muscle wasting in critically ill comatose patients. Clinical Science. 2015; 128 (6): 357-365.