Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

AbBcMS project

Laatste wijziging: 14 January 2022

Studie van antilichaam afhankelijke en onafhankelijke B-cel functies in multiple sclerose

 

Hoofdonderzoeker: prof. dr. Veerle Somers, Verantwoordelijk onderzoeker: dr. Judith Fraussen

 

Multiple Sclerose (MS) is een chronische inflammatoire aandoening van het centrale zenuwstelsel met een ongekende etiologie. B-cellen in MS-patiënten produceren autoantilichamen die targetcellen in de hersenen kunnen doden. Ondanks intensief  onderzoek blijven de exacte antigene targets van deze B-cellen en autoantilichamen in MS onbekend. Ook antilichaam onafhankelijke B-cel functies zijn belangrijk bij MS, zoals antigen presentatie, co-stimulatie van T-cellen en cytokine productie.

 

Om tot een snellere en verbeterde diagnose en therapie voor MS te komen, is er nood aan bijkomende diagnostische en therapeutisch targets. Het doel van dit project is een verdere studie van de antilichaam afhankelijke en onafhankelijke B-cel functies in MS.

 

De antilichaam afhankelijke B-cel functies worden onderzocht door immortalisatie van B-cellen in liquor en/of bloed van MS-patiënten, controle patiënten en gezonde personen. B-cellen worden daarbij geïsoleerd uit de PBMC (perifere bloed mononucleaire cellen) fractie en vervolgens geïnfecteerd met Epstein-Barr virus (EBV). Hierdoor ontstaan continu delende cellijnen die grote hoeveelheden antilichamen aanmaken. Deze worden verder bestudeerd om de target antigenen van de autoreactieve B-cellen van MS-patiënten te identificeren. Verder wordt de rol van antilichaam onafhankelijke B-cel functies in MS verder ontrafeld door het bestuderen van de capaciteit van B-cellen tot antigen presentatie in MS-patiënten en gezonde personen. Ook deze analyse van de wisselwerking tussen B-cellen en T-cellen zal leiden tot meer inzichten in de pathogenese van MS en kan uiteindelijk lieden tot verbeterde en specifiekere therapieën.

 

Publicaties:

  • Fraussen J, Claes N, Van Wijmeersch B, van Horssen J, Stinissen P, Hupperts R, Somers V. B cells of multiple sclerosis patients induce autoreactive proinflammatory T cell responses. Clin Immunol. 2016;173:124-132.