Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

BACOPD studie

Laatste wijziging: 14 January 2022

Orale beta-alanine supplementatie in patiënten met COPD: structurele, metabole en functionele adaptaties

 

Hoofdonderzoeker: prof. dr. Martijn Spruit, Verantwoordelijk onderzoeker: Jana De Brandt

 

Preliminair onderzoek suggereert dat patiënten met een chronisch obstructieve longaandoening lijden aan een onderste ledenmaten dysfunctie.  Dit kan, tenminste gedeeltelijk, te wijten zijn aan de combinatie van fysieke inactiviteit en oxidatieve stress in de spieren. Pilot data (niet gepubliceerd) toont duidelijk aan dat patiënten met COPD een significant lagere carnosine level, pH buffer en antioxidant, hebben in de m. vastus lateralis in vergelijking met gezonde personen. Het is aangetoond dat beta-alanine supplementatie de spier carnosine level verhoogt in getrainde en ongetrainde gezonde personen.

 

Deze studie gaat na of  beta-alanine supplementatie spier carnosine level verhoogd in 40 COPD patiënten (20 patiënten ontvangen beta-alanine, 20 patiënten ontvangen placebo). 20 gezonde oudere controle personen zullen ook onderzocht worden om de basale spier carnosine levels te vergelijken. Het doel van deze studie is:

 

  1. Nagaan van de basale spier carnosine levels in een grotere studie bestaande uit patiënten met COPD in vergelijking met gezonde oudere controle personen  om zo de resultaten van de pilot studie te bevestigen (primaire uitkomst).
  2. Nagaan of beta-alanine supplementatie de spier carnosine levels verhoogt  in COPD patienten en of dit een effect heeft op de inspanningscapaciteit, onderste ledenmaten functie en levenskwaliteit (primaire uitkomst).
  3. Bepalen van de basale en post-supplementatie structurele en metabole spierkenmerken en markers voor oxidatieve stress en inflammatie in COPD patiënten en de associatie hiervan met spier carnosine levels (secundaire uitkomst).