Inzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + +
Uitzoomen: druk op uw toetsenbord op CtrlCommand + -
Gebruik knijpzoomen om eenvoudig in en uit te zoomen

TRANSDERMIS studie

Laatste wijziging: 14 January 2022

Low-level laser therapie als behandeling om radiodermatitis in borstkanker patiënten te voorkomen en te onderhouden

 

Hoofdonderzoeker: prof. dr. Jeroen Mebis, Verantwoordelijk onderzoeker: Jolien Robijns

 

90 % van de kankerpatiënten die radiotherapie ondergaan worden getroffen door radiodermatitis of een pijnlijke ontsteking van de huid ten gevolge van bestralingen. Huidige behandelingsmethoden voor radiodermatitis bestaan uit verscheidene crèmes, gels en wondverbanden. Deze methoden zijn echter niet voldoende effectief. Hierdoor is het van belang om op zoek te gaan naar nieuwe technieken voor de behandeling van radiodermatitis. Een recente studie van onze onderzoeksgroep toont aan dat low-level laser therapie (LLLT) een efficiënte behandelingsmethode is voor radiodermatitis bij borstkankerpatiënten.

 

In de huidige studie zal het gebruik van lasertherapie voor de preventie en behandeling van radiodermatitis bij borstkankerpatiënten verder onderzocht worden. Daarnaast zal er ook onderzocht worden of LLLT de productie van de ontstekingsmoleculen in de huid kan reguleren. Zo kunnen we het onderliggende mechanisme van LLLT beter ontrafelen. Tenslotte, zullen we ook nagaan of de samenstelling van deze ontstekingsmoleculen in de huid van de patiënt aan de basis kan liggen van de variatie in de ernst van de huidreacties. Op die manier kunnen patiënten ingedeeld worden in risicogroepen (hoog of laag risico op radiodermatitis), zodat de patiënten een beter afgestemde behandeling kunnen krijgen. Om dit te kunnen onderzoeken zullen we huidstalen van borstkankerpatiënten die radiotherapie ondergaan afnemen met behulp van een speciaal ontwikkelde tape. Deze tape stalen zullen achteraf worden geanalyseerd op ontstekingsmoleculen.

 

 De resultaten van dit onderzoek zullen resulteren in een betere bestralingsbehandeling, hetgeen ook een verbetering in de kwaliteit van leven van de patiënten impliceert.